HTML

Amit látok, hallok, gondolok...

Magánvéleményeim egy néha komoly, néha vicces blogban arról hogy mit látok, hallok és gondolok a világ dolgairól.

Friss topikok

KKK, avagy a kókler, a kontár és a korrumpálható

2011.10.14. 16:05 Julian Adler

Én (is) olyan helyen élek, ahol mostanában gőzerővel épül(?) a nemzet hona. Folyik a közösségi közlekedés fejlesztése, megújulnak a közintézmények, miegymás. A mód ahogy mindez történik, az szerintem sok esetben minimum a kókler, a kontár és a korrumpálható története nap mint nap.

Kezdődik úgy, hogy a kókler "megtervez" valamit, legyen az akár egy villamospálya, egy buszpályaudvar épülete,  egy óvodaépület akadálymentesítéssel összekötött felújítása.

Azóval, a kókler megtervez valamit, a tervdokumentációba beleírja, hogy az megfelel a vonatkozó törvényi előírásoknak, még néha idéz is belőle (pl. az OTÉK-ból), aztán magasról tesz arra, hogy mit is mond a törvény. Vagyis a terv nem jó.

A már eleve rossz terv átkerül írásom másik főhőséhez, a kivitelezőhöz. Igen, ő a kontár, aki aztán "épít " valamit. Az, hogy az nem felel meg sem a terveknek, sem a józan észnek, az nem probléma, a lényeg az, hogy a csempe csak addig maradjon a falon, míg étveszik a "művet".

Ehhez kell a harmadik főszereplő, a megrendelő (legtőbbször az önkormányzat, vagy maga az állam) jó embere, a minimum korrumpálható, de sokszor még vak és gyagya hivatalnok, aláír a megfelelő helyen. A beruházást átvették, a fővállalkozó kifizethető.

aztán jönnek a bajok. A fővállalkozó nem fizeti ki a alvállalkozókat, mert arra már nem volt pénz betervezve, vagy csak másra kellett a lé. Ha  pedig az első téli fagyban lepereg a vakolat, beázik a tető, fölösleges a garanciális javításban reménykedni, mert a kivitelezésre alapított projektcég már régen bedőlt, hajléktalan nevén van, vagy soha nem is létezett.

 

Ha reklamál az ember, kifogás mindig van, hogy miért így vagy úgy - még akkor is, ha még átadás előtt emelünk szót.

 

Csak pár példa a közelmúltból, a környezetemből:

Elkezdődött egy kórházi tömb építése. Kivágták az épület helyén lévő parkot, elkezdték az alapozást úgy, hogy "elfelejtettek" szinteket tervezni a föld alá. Mélygarázs, parkoló, netán raktárak vagy más minek?  ma már nagyobb társasházat sem lehet teremgarázs nélkül építeni.

Más:

Villamospálya egy adott szakaszának építésekor elkészült az alap, több rétegben, a tetején betonnal, többszáz méter hosszan. Pár nap múlva feltörték az egészet, mert "csak " a szennyvízcsatornát felejtették beletenni...

Ugyanott a pálya mellett a járdákat, kocsibeállókat, merőleges utakat ástak fel egy árok miatt, ahol majd a szükséges elektromos kábelek fognak futni. Árokásás - kábelfektetés - betemetés - környezet visszaállítása. Ez lenne logikus, de itt néhány szakaszon tőbbször kellett elvégezni mindezt, mert valami mindig kimaradt.

Több példát most nem mondok, kereshet mindenki a saját környezeztében.

Csodálkozik valaki azon, hogy minden X szer  többe kerül és X szer lassabban készül el, mint más országokban?

Kontárok, dilettánsok játszanak az életünkkel, jövőnkel, vagyonunkkal, létbiztonságunkkal. Senkiháziak kezén vagyunk, sajnos.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: korrupció építkezés közpénz beruházás kontár kókler

A bejegyzés trackback címe:

https://julian.blog.hu/api/trackback/id/tr553303156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása